måndag 2 augusti 2010

Coaching mot skolk

Med anledning av Jan Björklunds utspel om skolk Se bifogad länk Folkpartiet Liberalernas inlägg vill jag åter ta upp den motion jag inte fick igenom 2008.
Så här såg motionen ut:

Motion


Införande av studiecoach i grundskolans högstadium/gymnasium

Citat från intervju gjord av reporter på Sveriges Radio (2008-02-24):
Lars Lundgren är studiecoach på Rörsjöskolan i Malmö.

Låt mig citera delar från intervjun.
”Varje morgon kl 8 går han rundan o för att kolla att hans elever är på plats

Lars Lundgren coachar 17 av skolans högstadieelever med hög ogiltig frånvaro och som också saknar betyg i ett eller flera kärnämnen. Utgångspunkten för Lars arbetet är att de som är i skolan har större möjlighet att klara uppsatta mål i skolan och få godkända betyg.
Den här morgonen saknas 13 av 17 elever, som han coachar. Han stämmer av mot datorns frånvaroprogram. Han ringer hem och kollar. En förälder svarar och meddelar att hela familjen har försovit sig. Barnen är på väg
En annan elev svarar själv och säger att han är försenad, och räknar med att vara i skolan om 5 minuter .

Ofta räcker det med ett samtal. Men det är inte ovanligt att han hämtar elever hemma i sängen. Fixar frukost och hjälper eleven till skolan
Ibland ringer en förälder och säger att man har problem att få iväg sonen/dottern och ber honom komma och hjälpa till att få sonen/dottern till skolan.
Lars Lundgren talar om samtal där han och eleven sätter upp mål som stäms av varje vecka
En elev intervjuades. Hon skolkade tidigare mycket trots påtryckningar hemifrån. Lars peppar upp henne och hon har gjort stora framsteg. Studiecoachen är en extra resurs som också arbetar med stödundervisning, läxhjälp och lovskola
Rektor Peter Wahlström intervjuades Skolkningen har minskat. En del av de elever som hade 70 % frånvaro tidigare har nu 20 % frånvaro. Studiecoachen har också fått effekt på elevernas betyg. Betygen har förbättrats kraftigt."
Ovanstående citat från SR:s intervju talar ett tydligt språk. En studiecoach kan bidra till förbättrade resultat för skoltrötta elever utan att behöva använda polis. Det bästa är att få eleven att stanna kvar i skolan, vilket en studiecoach kan bidra till.
Av den statistik jag fått av Linköpings kommunen framgår det att det finns ett mindre antal elever som varit ett fåtal dagar närvarande på ett år. Jag anser att varje sådant barn bör få stöd och hjälp.

De kan bli förlorade barn för framtiden. Av det material jag har tagit del av framgår inte skälen till frånvaron.

En personlig coach skulle kunna vara en hjälp för elever som har extremt hög frånvaro.
En studiecoachen är en extra resurs som också ska kunna arbeta med stödundervisning, läxhjälp och lovskola.
Ge de barn som skolkar en chans att i tid komma tillbaka i undervisningen


Mot bakgrund av ovanstående yrkar jag


att Linköping skall införa studiecoacher i skolan för att minska skolkande och förbättra situationen för de studietrötta/ovana elever

att kommunledningskontoret ges i uppdrag – att med utgångspunkt från de behov som finns – utarbeta ett förslag till befattningsbeskrivning och upprätta tjänsten/er studiecoach för grundskolans högstadium.
Linköping 2008-03-04/Gunilla Almesåker

Slut citat hela motionen.
Tyvärr fick jag inte igenom motionen.

2 kommentarer:

  1. Hejsan
    intressant motion, go for it! ;)

    Med kärlek & respekt
    MarieLouise Falk
    Success Coach - "Dare to Dream"

    SvaraRadera
  2. Gunilla Almesåker16 augusti 2010 kl. 15:56

    Tack MarieLouse för det stödet.

    SvaraRadera